Windows Server Uzak Masaüstü Hizmetleri (Remote Desktop Services-RDS)
Network ve bilgisayarların iş dünyasında yaygınlaşması , teknolojinin, yeni yazılım versiyonlarının hızlı bir şekilde gelişmesi neticesinde, şirketler bir takım problemlerle karşı karşıya kalmışlardır ;
- Çok sayıda bilgisayara iş uygulamalarının çalıştırılıp, işlerliğinin sağlanması,
- Versiyon güncelleştirmeleri,
- Donanım masrafları, bakım, onarım, servis maliyetlerinin yüksek olması,
- Bilgisayarlarda yer alan dataların dağıtık olması nedeniyle, verilerin toplanıp yedeklenmesi ve virüs taraması gibi işlemleri çok zor olması
gibi problemler artmıştır. Bu nedenle Microsoft Firması tarafından ilk defa Windows NT işletim sistemiyle birlikte gelen ve bugün Windows 2008 R2 ile adı Remote Desktop Services adlı bir mimari kullanılmaktadır. Bu teknolojik yapının esası, kullanıcının çalışmasını kendi bilgisayarında değil, başka-ağ üzerindeki bir bilgisayarda yani bir serverda yapmasına dayanır.
Remote Desktop service bir session sanallaştırma tekniğidir. Remote Desktop Protocol( RDP ) adlı bir protokol kullanılarak, bir istemci yazılım vasıtasıyla, kullanıcı kendi bilgisayarından ( ki bu bir thinclient’da olabilir ) Remote Desktop Server’a ( Eski adıyla Terminal server ) bağlantı kurar ve kendi bilgisayarında oturum açar gibi bu Remote Desktop Server’da ( RDS ) windows oturumunu açar.
Elbette RDS serverlar, aynı anda çok sayıda bilgisayara hizmet vereceği için, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu tüm yazılım, printer gibi kaynakları üzerinde bulundurmalı, donanım ve network açısından hızlı olmalıdır. İlk etapta, RDS için katlanbılacak olan donanım masrafı yüksek gibi görünsede, bunun meyveleri (ROI) orta vadede toplanacaktır.
RDS, Windows server ve clientlara bağlanmak için kullanılan Remote Desktop ile aynı işi yapmasına rağmen, RDS servisi çok sayıda kullanıcının aynı anda bağlantı kurup çalışmalarını sağlarken, support amaçlı remote desktop connection max 2 kişinin bağlanmasına izin verir ( Windows Clientlarda bu sayı 1 ile sınırlıdır ). Bu açıdan Remote Desktop Service ile Support amaçlı remote desktop’ı birbirinden ayırmamız gerekir.
Özetleyecek olursak RDS, zayıf , demode ve pahalı istemci ve istemci tarafı uygulama ve operasyonları ortadan kaldırırken, yedekleme, bakım ve operasyon maliyetlerinizi en aza indirecektir.
Kaynak: www.kolukisa.net